Όσον αφορά τους γιατρούς για το πιστοποιητικό υγείας, θα χρειαστείτε γνωμάτευση από ψυχίατρο, παθολόγο και ακτινογραφία θώρακος από δημόσιο νοσοκομείο (κάποιοι ισχυρίζονται πως είχαν βγάλει και από ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά σιγουρευτείτε πριν κάνετε οτιδήποτε).

Αναλυτικότερα:

1. Ακτινογραφία θώρακος με μία φωτογραφία
σφραγισμένη και γνωμάτευση ακτινογραφίας

2. Γνωμάτευση από παθολόγο

3. Γνωμάτευση από ψυχίατρο

4. 1 Φωτογραφία

5. Φωτοτυπία ταυτότητας και πρόσφατο λογαριασμό Δ.Ε.Η. ή Ο.Τ.Ε. σε φωτοτυπία ή πιστοποιητικό διαμονής από το Δήμο

6. Για άνδρες, απολυτήριο στρατού ή πιστοποιητικό τύπου Α στο πρωτότυπο, το οποίο θα προσκομισθεί την ημέρα της επιτροπής

Για άνδρες, αν δεν έχετε πάει στρατό θα χρειαστείτε πιστοποιητικό τύπου Α που το παίρνετε από το στρατολογικό γραφείο στο οποίο υπάγεστε. Αν είστε από Αθήνα στο Ρουφ, Πέτρου Ράλλη 1 (αν πάτε με συγκοινωνίες θα χρειαστεί να περπατήσετε: στάση Ρουφ αν πάτε με τον προαστιακό ή Κεραμεικός με το μετρό). Ανάλογα με το που μένετε πηγαίνετε στο αντίστοιχο τμήμα. Συμπληρώνετε μια αίτηση και περιμένετε στην ουρά. Ακόμη και αν δεν έχετε το ΑΣΜ σας (αριθμός στρατολογικού μητρώου) θα το βρουν εκεί.                                                                             Μπορείτε να αποκτήσετε το παραπάνω χαρτί και μέσω ΚΕΠ αλλά θα πάρει βδομάδες με τα ταχυδρομεία ενώ αν πάτε ο ίδιος στο στρατολογικό γραφείο θα το πάρετε κατευθείαν.

Για ακτινογραφία θώρακος και παθολόγο πηγαίνετε χωρίς ραντεβού και περιμένετε στην ουρά. Ο ψυχίατρος όμως θέλει ραντεβού και κανά μήνα αναμονή (αν είστε τυχεροί πάντα αφού πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο).

Θα χρειαστείτε δύο φωτογραφίες διαβατηρίου, μία που θα επισυναφθεί πάνω στην ακτινογραφία και άλλη μία για το ίδιο το πιστοποιητικό.

Είτε και οι 3 γνωματεύσεις είναι από το ίδιο νοσοκομείο είτε από διαφορετικό δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν χρειάζεται βιβλιάριο ή κάτι άλλο, λέτε μόνο πως είναι για άδεια διδασκαλίας. Ο ψυχίατρος σας κάνει απλά μερικές ερωτήσεις και ο παθολόγος κάποιες ασκήσεις και επί τόπου εξετάσεις.

Αφού θα έχετε και τις τρεις γνωματεύσεις τις καταθέτετε στην υγειονομική επιτροπή όπου υπάγεστε και θα πάρει γύρω στις δυο βδομάδες να βγει το πιστοποιητικό.

Προσωπικά:

Για τον ψυχίατρο είχα κλείσει ραντεβού στον Εαγγελισμό : 213-2041194. Στο νούμερο 26 αγοράζεις το απαραίτητο εισιτήριο (5ευρώ) και μετά το δίνεις στο ψυχιατρικό τμήμα και περιμένεις να φωνάξουν το όνομά σου.

Για ακτινογραφία είχα πάει στο ινστιτούτο έρευνας νοσημάτων θώρακος στην Βικτώρια (στάση Πολυτεχνείο αν πάτε με λεωφορείο): Αβέρωφ 12 (δίπλα από την Le Monde), 213-2037500. Καθημερινά 08:00-13:00 με ταυτότητα και μία φωτογραφία. Δίνετε 4,5€ και βγάζετε αμέσως την ακτινογραφία αλλά την παραλαμβάνετε μερικές ώρες μετά (ή κάποια άλλη μέρα εννοείται).

Για τον παθολόγο στo Σπηλιοπούλειο Νoσοκομείο («Η Αγία Ελένη») κοντά στην πλατεία Μαβίλη στους Αμπελόκηπους, Δ. Σούτσου 21, ΤΚ 115 21. Τηλεφωνικό Κέντρο: 2132023400. Δεν θυμάμαι αν είχα πληρώσει κάτι εκεί.