ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Παρουσίαση Delf – Dalf – Sorbonne

  • Το DELF («Diplôme d’Etudes en Langue Française») και το DALF («Diplôme Approfondi de Langue Française») αποτελούνται από 6 αυτόνομα μεταξύ τους διπλώματα: A1, A2, B1, B2, C1, C2.

Κάθε δίπλωμα χωρίζεται σε 4 ενότητες: γραπτή κατανόηση και παραγωγή, προφορική κατανόηση και παραγωγή. Κάθε μέρος αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής βαθμολογίας. Η βάση είναι το 50% ενώ ο η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία κάθε δοκιμασίας πρέπει να είναι αναγκαστικά 5/25.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν οποιοδήποτε δίπλωμα από το A1-C2 χωρίς να έχουν αποκτήσει πρώτα κάποιο άλλο. Το Β2 αντιστοιχεί στο Lower των αγγλικών ενώ το C2 στο Proficiency (που επιτρέπει επιπλέον την διδασκαλία σε φροντιστήρια).

  • Τα Sorbonne B1-C2 έχουν ακριβώς την ίδια αξία και αναγνώριση τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό/παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ όμως δεν μπορεί κάποιος να δώσει C2 χωρίς να έχει το C1 (είτε Delf είτε Sorbonne). Επίσης εστιάζουν περισσότερο στην γραμματική, στην λογοτεχνία και στον πολιτισμό.

Η διαφορά τους από τα Delf/Dalf, πέρα από τα περιεχόμενα της εξέτασης, έγκειται μόνο στο γεγονός ότι τα πρώτα διεξάγονται από το γαλλικό κράτος ενώ τα δεύτερα από γαλλικό πανεπιστήμιο (Σορβόννη). Για να καταλάβετε την διαφορά μπορείτε πάλι να ανατρέξετε στα αγγλικά όπου βλέπουμε μια σειρά από διπλώματα: Cambridge, Michigan, TOEFL, TOEIC.

Τα άτομα με δυσλεξία δίνουν κανονικά όλες τις εξετάσεις απλά δικαιούνται λίγο περισσότερο χρόνο.

Το Sorbonne C3 είναι ανώτερο από κάθε άλλο και αντιστοιχεί στο πρώτο πανεπιστημιακό έτος της γαλλικής φιλολογίας.

Οι εξετάσεις των Delf, Dalf και Sorbonne γίνονται 2 φορές τον χρόνο: δεύτερη εβδομάδα του Μαίου και του Δεκεμβρίου. Οι εγγραφές γίνονται αρχές Φεβρουαρίου και αρχές Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Για το Sorbonne C3 οι εγγραφές γίνονται την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και οι εξετάσεις είναι τέλη Μαίου και Σεπτεμβρίου (η επαναληπτική, χωρίς άλλη εγγραφή).

Τιμές
NIVEAU DELF – DALF
A DELF A1 – DELF A2 – DELF PRIM A1 – DELF PRIM A2 90
B DELF B1 – DELF B2 – SORBONNE B1 – SORBONNE B2 140
C DALF C1-C2 ou SORBONNE C1-C2 160
D SORBONNE C3 200
SORBONNE – PARIS IV
Sorbonne C1 (μόνο λογοτεχνία) 120
Sorbonne C1 et C2 – (μόνο προφορικά) 50

Τέλος, τα θέματα Delf/Dalf (annales) μαζί με τα CD και τις λύσεις βγαίνουν κάθε χρόνο σε δύο τόμους (Α1-Β1 & Β2-C2) που ο καθένας κοστίζει 25€ (τα αγοράζετε από το γαλλικό ινστιτούτο). Τα θέματα του Sorbonne αναρτούνται χωρίς λύσεις στην σελίδα του γαλλικού ινστιτούτου.

Advertisements

2 thoughts on “ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ”

  1. Σταυρουλλα said:

    Στη Κυπρο ρωτησα κ μου ειπαν οτι δεν υπαρχουν τα θεματα των εξετασεων.

    • Καλησπέρα, εδώ και 2 χρόνια νομίζω το γαλλικό ινστιτούτο Ελλάδος (και της Κύπρου λογικά) έχει πάψει να έχει τα δικαιώματα υποβολής και διανομής θεμάτων Delf/Dalf. Αυτά, όντας «ανακυκλώσιμα» τώρα πια (βάζουν δηλαδή τα ίδια παλαιότερων χρόνων διαφοροποιημένα) απαγορεύεται να γνωστοποιηθούν.

      Φαντάζομαι υπεύθυνο είναι το CIEP. Αντίθετα, τα Sorbonne, τα βρίσκεις κάθε χρόνο στην σελίδα του πανεπιστημίου: http://www.paris-sorbonne.fr/paris-sorbonne-b1-4862

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s