Συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο της Σορβόννης και πιο συγκεκρίμενα με το Paris IV (Lettres Modernes), το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών δίνει την δυνατότητα, σε όσους ενδιαφέρονται και έχουν το κατάλληλο επίπεδο (C2), να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εδώ. Η βιβλιογραφία και οι καθηγητές ορίζονται από την Σορβόννη καθώς και τα γραπτά διορθώνονται εκεί. Οι καθηγητές στην πλειοψηφία τους είναι Γάλλοι.

Το IFA αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις διαδικασίες της διοικητικής και παιδαγωγικής εγγραφής του φοιτητή με τις οποίες του χορηγείται η φοιτητική κάρτα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να συνεχίσετε τις σπουδές σας εκεί.

Η φοίτηση είναι τριετής όπως ακριβώς στην Γαλλία αλλά και γενικά στην Ευρώπη. Οι κάτοχοι του Sorbonne 3 μπορούν να περάσουν αυτόματα στον δεύτερο χρόνο. Αυτά τα τρία χρόνια και το πτυχίο ονομάζονται Licence (σαν το δικό μας «προπτυχιακό»).
[Παλιότερα, οι φοιτητές πέρνανε το DEUG για τα δύο πρώτα χρόνια και ο τρίτος χρόνος λεγόταν Licence.]

Δεδομένου ότι η φοίτηση στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 4ετής, υπάρχει θέμα ως προς την πλήρη αναγνώριση της Licence. Αν και υποτίθεται πως έχουν την ίδια αξία, θα πρέπει ο ενδιαφέρομενος να ενημερωθεί πρώτα πλήρως αν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό το πτυχίο εγχώρια. Παρόλα αυτά, στο εξωτερικό έχει όλη την βαρύτητα που του αναλογεί. Κάθε απόφοιτος έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Γάλλο και μπορεί ακόμα και να συμμετάσχει στον αντίστοιχο γαλλικό ΑΣΕΠ.

Η εδώ γαλλική φιλολογία διαφέρει από αυτήν του γαλλικού ινστιτούτου-Paris IV ως προς την φύση και το επίπεδο των μαθημάτων. Ενώ η πρώτη προσφέρει την ποσότητα στα μαθήματα, το δεύτερο προσφέρει την ποιότητα: λατινικά, αρχαία γαλλικά, συγκριτική λογοτεχνία, κ.α. Απουσιάζουν όμως μαθήματα διδακτικής.

Τα δίδακτρα είναι για κάθε ακαδημαϊκό έτος είναι: 5.400 € για το 1ο έτος, 4.860 € για το 2ο και 3ο έτος (καταβολή σε 3 δόσεις).

Πιο συγκεκριμένα για όλα τα παραπάνω διαβάστε την παρουσίαση του IFA. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μία ματιά στα μεταπτυχιακά από απόσταση άλλων γαλλικών πανεπιστημίων που γίνονται στο ινστιτούτο.

Advertisements