Γαλλική Φιλολογία Αθηνών

Η βάση της γαλλικής φιλολογίας είναι κάτι λιγότερο από 13.000 μόρια. Υποχρεωτικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δώσει το ειδικό μάθημα που είναι τα γαλλικά και που έχει συντελεστή βαρύτητας 2.0.

Είναι αρκετά εύκολο λοιπόν για κάποιον να μπει στην σχολή. Από εκεί και πέρα όμως τον λόγο θα τον έχει το επίπεδο των γαλλικών του ή έστω η αγάπη του για την γλώσσα. Είναι αρκετά συχνή η περίπτωση των φοιτητών που μπαίνουν στην σχολή με ένα επίπεδο σχεδόν αρχάριου. Είναι λάθος η λογική ότι στην σχολή θα μάθουμε γαλλικά. Στην σχολή μπαίνουμε έχοντας ήδη ένα ικανό επίπεδο γνώσεων και περιμένουμε να εμβαθύνουμε σε αυτό.

Τα μαθήματα γίνονται εξ’ολοκλήρου στα γαλλικά με μερικές εξαιρέσεις (όπως επιλεγόμενα μαθήματα άλλων σχολών όπως παιδαγωγικά, ψυχολογία, κ.α.). Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις ανά τομέα (σε αντίθεση με την ελληνική και την αγγλική φιλολογία) και ο φοιτητής παρακολουθεί μια ευρεία γκάμα μαθημάτων: λογοτεχνία, ιστορία, γλωσσολογία, φωνητική, γραμματική, διδακτική, μετάφραση.

Κάποια μαθήματα θα γίνονται σε αμφιθέατρο (4ος όροφος) και κάποια άλλα σε αίθουσες (8ος όροφος).

Ο βαθμός είναι στα 10 και η βάση το 5. Υπάρχουν δύο εξάμηνα ανά ακαδημαϊκό έτος: το χειμερινό (Οκτώβριος-Φεβρουάριος) και το εαρινό (Φεβρουάριος-Ιούνιος). Στο τέλος κάθε εξαμήνου υπάρχει η εξεταστική περίοδος που κρατάει περίπου ένα μήνα. Προηγούνται οι αντίστοιχες δηλώσεις μαθημάτων από τους φοιτητές (με αυτόν τον τρόπο δηλώνουν και τα συγγράμματα των μαθημάτων).

Κάθε φορά δίνουμε τα μαθήματα της αντίστοιχης περιόδου. Δηλαδή τον Φεβρουάριο θα δώσουμε τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου ενώ τον Ιούνιο τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου. Τον Σεπτέμβρη δίνουμε όλα όσα χρωστάμε.

Σημείωση:Τα παραπάνω ισχύουν για τα περισσότερα πανεπιστήμια και ορίζονται από τον οδηγό σπουδών της κάθε σχολής. Επίσης, υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τους επί πτυχίω φοιτητές, όσοι δηλαδή έχουν ξεπεράσει τα 4 έτη σπουδών.

Πώς θα φτάσετε στην σχολή

Βρισκόμαστε στο εθνικό και καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών, στην σχολή φιλοσοφικής, στο τμήμα γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας. Η σχολή βρίσκεται στον χώρο της πανεπιστημιούπολης στην περιοχή Ζωγράφου (ή Ιλισία). Εκεί έχουμε πρόσβαση μόνο με λεωφορείο. Το πιο βολικό σημείο είναι ο Ευαγγελισμός και τα λεωφορεία που μας κάνουν είναι τα 608, 235, 220, 221, 250.

Το 608 κάνει την μεγαλύτερη διαδρομή έχοντας ως αφετηρία το Γαλάτσι. Τα δρομολόγια όμως είναι αρκετά συχνά. Κάνει τέρμα στην πύλη της πανεπιστημιούπολης που βρίσκεται μπροστά από το νεκροταφείο του Ζωγράφου.

Τα 235 πηγαίνει Ακαδημία-Ιλίσια αλλά περνώντας από Ζωγράφου (κάποιες στάσεις είναι κοινές με το 608). Η φιλοσοφική είναι πάρα πολύ κοντά στο τέρμα του.

Τα 220, 221 πάνε και αυτά Ακαδημία-Ιλίσια ακριβώς όπως το 235 αλλά πηγαίνουν από διαφορετικούς δρόμους (για παράδειγμα το πρώτο μετά τον Εαυγγελισμό στρίβει προς το ξενοδοχείο Crownee Plaza ενώ το δεύτερο πάει ευθεία προς το Caravel).

Το 250 κάνει την πιο σύντομη διαδρομή καθώς πηγαίνει Ευαγγελισμό-Πανεπιστημιούπολη (κάνει τέρμα στην Ριζάρη, την οδό που είναι ανάμεσα στον Ευαγγελισμό και το πολεμικό μουσείο). Δηλαδή από ένα σημείο και μετά γίνεται εσωτερικό και περνάει από όλες τις σχολές.

Με λίγα λόγια όλα περνάνε από τον Ευαγγελισμό και όλα εκτός από το 250 περνάνε από Ακαδημίας. Αν πάρετε το 250 κατεβαίνετε στην στάση Φιλοσοφική ενώ με τα υπόλοιπα στο τέρμα τους.

Άλλο λεωφορείο που βολεύει αναλόγως με το που μένετε είναι το λεωφορείο 230 (Ακρόπολη-Ζωγράφου) που περνάει από τον σταθμό των Αμπελοκήπων (όχι όμως από τον Ευαγγελισμό) και κάνει τέρμα έξω από την είσοδος της πολυτεχνειούπολης (η οποία βρίσκεται 500 μέτρα περίπου από το νεκροταφείο του Ζωγράφου και το τέρμα του 608). Προσοχή, αν το πάρετε από Ακαδημίας τότε θα πηγαίνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς Ακρόπολη. Επίσης, τα δρομολόγια δεν είναι τόσο συχνά.

Αν μένετε στις φοιτητικές εστίες ή κοντά στην Καισιαριανή τότε, περπατώντας μέχρι την πύλη της πανεστημιούπολης στην Ούλωφ Πάλμε, θα μπορούσατε να πάρετε το εσωτερικό πούλμαν (χωρίς εισιτήριο) που κάνει τον γύρω των σχολών (όπως το 250 που αναφέρθηκε πιο πάνω).

Ένας πολύ χρήσιμος και εξαντλητικός οδηγός με φωτογραφίες και περιγραφές για το πως να φτάσετε στην σχολή και να κινηθείτε σε αυτήν έχει ανέβει στο φόρουμ της φιλοσοφικής από τον χρήστη Αλέξης-en99: Χάρτης Πανεπιστημιούπολης και Φιλοσοφικής

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σελίδα καποδιστριακού πανεπιστημίου

> Γραμματεία γαλλικού τμήματος

> Κοσμητεία φιλοσοφικής σχολής

Φόρουμ φοιτητών φιλοσοφικής > Φόρουμ γαλλικού τμήματος

Βιβλιοθήκη Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

9ος όροφος – κυψέλη 928
Τηλ.: 210 727 79 39
Φαξ: 210 72 48 979
E-mail: galliki@lib.uoa.gr
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-17:00. Σαββατοκύριακο κλειστά. Αλλαγές ωραρίου κατά την εξεταστική περίοδο, την περίοδο εορτών και κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.

Advertisements